top of page
Vyhledat

Prečo praktizujem #FastingMonday?

Viete si predstaviť, že by ste mohli získať viac energie, zlepšiť svoje zdravie a dokonca

schudnúť iba tým, že sa budete držať úplne jednoduchého plánu v pondelok? PLÁN JE: nebudete jesť.




Volajme to pondelkový pôst alebo #FastingMonday. Prečo práve v pondelok? Pretože je to výborný spôsob ako po víkende naštartovať nový týždeň a dať svojmu telu zaslúžený oddych.







Čo je intermittent fasting?

Intermittent fasting pôst je jednoduchý koncept, ktorý zahŕňa obdobie, počas ktorého nejete žiadnu stravu. Existuje niekoľko rôznych variantov pôstu, ale jedným z najpopulárnejších je celodenný pôst, čo znamená, že nejete počas niekoľkých hodín alebo napríklad do nasledujúceho dňa.



Pôst v Pondelok: Jednoduchý spôsob, ako začať

Ak sa práve rozhodujete začať s intermittent fasting, pôst v pondelok je skvelý. Prečo? Pretože pondelok je často vnímaný ako deň, kedy mnoho z nás chce začať nový týždeň so sviežim štartom. A čo je lepšie ako začať tým, že sa postíte a dáte svojmu telu čas na regeneráciu?


Ako začať? Návod

Je to jednoduché. Ako to robím ja? V nedeľu večer si dám večeru a keď dojem, zapnem si časovač na 24 hodín. (skúste napr. aplikáciu Fastic) Po večeri už pijem iba čistú vodu alebo minerálku. Keď v pondelok ráno vstanem, začnem tým, že si dám veľký pohár vody. Potom si zacvičím na 30 minút a neskôr počas dňa iba dopĺňam povolené tekutiny:

čistú čiernu kávu alebo čistý zelený čaj, ktoré pomôžu potlačiť hlad. Doprajem si aj minerálku, jemne perlivú alebo mixujem s obyčajnou vodou. Je tiež dôležité pamätať na to, že pôst je individuálny a čo funguje pre jednu osobu, nemusí fungovať pre druhú. Pamätajte, hlad prichádza vo vlnách, a tak sa snažím rozptýliť tým, že mám vopred naplánovaný deň: zameriavam sa na neustále pitie tekutín, dostatok práce, telefonátov, a to všetko mi pomáha nemyslieť na jedlo.



Ak mám krízu počas dňa, mám dvoch žolíkov:

1. Kamošku na telefóne, ktorej volám že mám chuť niečo si dať. Tá ma hneď uprace!

2. Soľ, na špičku jazyka si dám štipku soli a hlad je zažehnaný, výborná pomôcka.


Už okolo obeda mi je jasné, že fyzicky hladná nie som a iba bojujem s myšlienkami, že mám na niečo chuť. Keď zažijete tento moment a uvedomíte si na vlastnej koži rozdiel medzi hlad a chuť, bude pre vás oveľa jednoduchšie v budúcnosti odolať "lahodným chutným pokušeniam". Je to len jedlo,


Ako ukončiť pôst?

Vopred si vždy naplánujem ako unkončím svoj 24 hodinový pôst. Takže vypnem timer a vždy začínam niečím ľahkým, napr. kúsok ovocia alebo zeleniny, prípadne zeleninová polievka alebo vývar. Počúvajte svoje telo a ono vám samo našepká na čo má chuť. POZOR! A nepržeňte to s množstvom. Cieľom nie je dobehnúť celý deň nejedenia. 🤦‍♀️


Postupné zvyšovanie náročnosti

Pôst v pondelok nemusí byť celodenný pôst, ak iba začínate. Môžete začať tým, že sa budete postiť do obeda a postupne zvyšovať svoju odolnosť voči hladu. Keď budete pripravené, môžete sa pokúsiť aj o celodenný pôst v pondelok.

Nezabudnite, že intermittent fasting nie je príjemný a vhodný pre každého. (určite nie deti!) Pred začatím akéhokoľvek pôstu je vždy dobré zvážiť svoje individuálne sily, potreby a ciele.

Buďte však trpezlivé. Ak vás tento spôsob pôstu práve v pondelok zaujal, skúste ho a uvidíte, či je pre vás vhodný. Zdravie a pohoda sú na prvom mieste, takže si vyberte spôsob pôstu, ktorý vám najviac vyhovuje. Happy #fastingMonday!


Prečo nejesť v pondelok?
Fasting Monday

109 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page