Výsledky štúdie: 2 šálky hrozna denne I Čo to znamená I Ako pridať hrozno do stravy (plus tipy na dlhovekosť)
Počuli ste už o tom, že pitie vína je spojené s dožitím sa vyššieho veku? Niektoré výskumy ukazujú, že je to pravda, konkrétne, že jeden až dva poháre vína denne (najmä červeného vína) môžu pomôcť chrániť vaše srdce, pečeň a mozog.
Je teda konzumácia hrozna účinná pre dlhovekosť, alebo je niečo na tom víne extra prospešné pre vaše zdravie?
Štúdia naznačuje, že hrozno, ktoré má vysoký obsah antioxidantov, môže pomôcť predchádzať oxidačnému stresu, ktorý je hlavnou príčinou mnohých chorôb. Ďalšími spôsobmi, ktorými môže konzumácia hrozna posilniť vaše zdravie, je ochrana pečene pred hromadením tuku a podpora detoxikačných procesov.
Štúdia na zvieratách z roku 2022 publikovaná v časopise Foods skúmala, či konzumácia hrozna môže pôsobiť proti negatívnym účinkom nezdravej stravy s vysokým obsahom tukov. Štúdia bola vykonaná na samičkách myší, nie na ľuďoch, takže nevieme s istotou, či sa výsledky vzťahujú na dospelých, ale zistenia boli zaujímavé.
Myši v štúdii boli rozdelené do rôznych skupín: myši kŕmené štandardnou myšou stravou s prídavkom hroznového prášku a bez neho a myši kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov (HFD) s hroznovým práškom a bez neho. Po 13 týždňoch bola myšacia pečeň analyzovaná, aby sa určilo, ako strava a hroznový prášok ovplyvnili genetické prejavy a biomarkery pečene. Zistilo sa, že myši po štandardnej strave s hroznovým práškom zaznamenali významné pozitívne zmeny. Zdá sa, že hroznový prášok pridaný do stravy myší pozitívne ovplyvňuje činnosť mitochondrií, gény, ktoré sú spojené so znížením oxidačného stresu a zlepšením detoxikácie, pričom obe môžu mať účinky v boji proti chorobám. Výskumníci sa domnievajú, že tento účinok môže znížiť riziko chorôb, ako je Alzheimerova choroba a nealkoholické stukovatenie pečene.
Najväčšie rozdiely boli zistené medzi skupinou kŕmenou vysokotučnou stravou s hroznovým práškom a skupinou kŕmenou vysokotučnou stravou bez hroznového prášku.
U myší, ktorým bol podávaný hroznový prášok, došlo k zlepšeniu obsahu lipidov (tukov) a syntézy cholesterolu, aj keď boli kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov. Myši kŕmené hroznom tiež zažívajú dlhší čas prežitia v porovnaní s myšami, ktoré neboli kŕmené hroznovým práškom.
Čo to znamená
Štúdia opísaná vyššie naznačuje, že strava, ktorá obsahuje hrozno/hroznový prášok, môže pomôcť v boji proti markerom oxidačného stresu a stukovateniu pečene, ktoré sú spôsobené nezdravou stravou s vysokým obsahom tukov. To môže potenciálne viesť k predĺženiu životnosti. Ak chcete získať približne rovnaké výhody ako myši v tejto štúdii, výskumníci navrhujú jesť asi dve šálky hrozna denne.
Aké antioxidanty poskytuje hrozno?
Hrozno je skvelým zdrojom antioxidantov, vrátane resveratrolu. Čo je to “resveratrol”?
Je to rastlinná zlúčenina, ktorá pôsobí ako antioxidant. Hrozno, víno a hroznová šťava patria medzi najlepšie zdroje resveratrolu, ale nie sú jedinými zdrojmi. Resveratrol sa nachádza aj v bobuliach a mnohých sýto sfarbených plodoch, zelenine a rastlinách.
Hrozno je bohatým zdrojom vitamínov A, C, B6 a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén. Hrozno obsahuje flavonoidy, ktoré sú veľmi účinné antioxidanty, môžu znížiť škody spôsobené voľnými radikálmi a starnutím buniek. Medzi vážne choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenínm a tým znižuje riziko srdcového infarktu.
Prečo je hrozno dobré pre starších ľudí?
Vzhľadom na prísun fytonutrientov štúdie naznačujú, že hrozno má schopnosť pomáhať chrániť pred chorobami, ktoré sú bežnejšie u starších dospelých, ako sú choroby spojené s oxidačným stresom, poškodením voľnými radikálmi a zápalom. Patria sem stavy, ako sú niektoré typy rakoviny, ochorenia pečene a neurodegeneratívne ochorenia.
Existuje zdravšie ovocie ako hrozno?
Hrozno, víno a hroznová šťava patria medzi najlepšie zdroje resveratrolu, ale nie sú jedinými zdrojmi. Resveratrol sa nachádza aj v bobuliach a mnohých sýto sfarbených plodoch, zelenine a rastlinách. Pokiaľ ide o poskytovanie najväčších zdravotných benefitov, ovocie, o ktorom je známe, že chráni pred vznikom chorôb, zahŕňa: hrozno, kivi, jahody, čučoriedky, brusnice, maliny, černice, pomaranče, grapefruit a ďalšie.
Ako pridať hrozno do stravy (plus tipy na dlhovekosť)
Ktoré hrozno má najviac zdravotných výhod? Všetky druhy sú prospešné, najmä červené a čierne/fialové hrozno. Ak ale chcete mať istotu, že zožnete tie najpozitívnejšie účinky hrozna, zjedzte šupku z hrozna! Práve šupka je miestom, kde sa najviac nachádzajú antioxidanty a fytonutrienty!
Niekoľko spôsobov, ako pridať viac hrozna do jedla:
Na vrch šalátu položte nakrájané hrozno (alebo hrozienka)
Pridajte trochu do domáceho kuracieho šalátu
Hoďte trochu hrozna do smoothie
Pripravte si domáci džem alebo želé s nízkym obsahom cukru.
Čo ešte môžete urobiť, aby ste predĺžili svoj život?
Jedzte veľa rôznych potravín s vysokým obsahom antioxidantov a potravín, ktoré bojujú proti rakovine, napríklad tak, že sa budete snažiť „jesť dúhu“
Nezabudnite na ďalšie protizápalové potraviny, ako sú ryby, všetky druhy zeleniny, olivový olej, orechy, semená, zdravé tuky a bylinky.
Cvičte pravidelne, snažte sa cvičiť 30 až 60 minút denne.
Doprajte si dostatok spánku (sedem až deväť hodín za noc) a sledujte úroveň stresu
Vyhnite sa nadmernému množstvu alkoholu, fajčeniu cigariet a užívaniu drog.
Obmedzte vystavenie karcinogénom a toxínom, ako sú ťažké kovy, azbest, nikel, kadmium, radón, vinylchlorid, benzidín a benzén.
Záver
Nová štúdia navrhuje jesť hrozno pre dlhovekosť, pretože sa zdá, že pomáha chrániť pred negatívnymi účinkami stravy s vysokým obsahom tukov, ako je napríklad stukovatenie pečene.
Hrozno je plné antioxidantov vrátane resveratrolu, katechínov a iných. Môžu pomôcť v boji proti oxidačnému stresu a zápalom a môžu podporiť detoxikáciu.
Pridajte viac hrozna do svojho jedálnička ako pomoc pri obrane proti chorobám, spolu s iným ovocím bohatým na živiny, ako sú bobule, tropické ovocie a kivi.
Commentaires