top of page
Vyhledat

.brain change pred .body change

Prečo je potrebné najprv zmeniť myseľ pred tým ako začneme meniť naše telo? Mnohé z nás robia základnu chybu v tom, že máme pred sebou plán s číslom: "musím zhodiť 5 kilogramov pred letom" alebo "ešte 30 dní nebudem jesť sacharidy" prípadne: “ďalšie dva týždne nepijem alkohol”..Áno, pri nejakej váhe alebo veľkosti si pamätáme, že sme sa cítili skvele, ľahko, sexy, bolo nám super a preto chcem vážiť PRESNE toľko!

Jasné, v praxi to vyzerá nasledovne: schudneme, vydržíme, trpíme, zaprieme sa a potom ? Príde jeseň, husacina, Vianoce, silvestrovská zábava a naše dni sebazaprenia, utrpenia a bojovania sú dáávno preč. Moje odporúčanie je - Neplánujte si čísla! Som príkladom toho, že zmenu treba najprv nastaviť v hlave a to zvykom. Nenadarmo sa vraví: "Zvyk je železná košeľa!"



Dlhodobá zmena je o zvykoch, preto zmeňte radšej svoje zvyky ako prvý krok. Ako sa to robí? Zmeniť musíme najprv naše myslenie. A zvyky sa netvoria za krátky čas. V experimente publikovanom v magazíne The European Journal of Social Psychology vedci sledovali celkovo 96 ľudí počas 12 týždňov, ako sa v nich zakorení určitý zvyk. Prišli na to, že v priemere trvá 76 dní, kým si človek vytvorí nejký zvyk. Nevieme ako dlho bude trvať vyformovanie jedného zvyku. Začnite jednoduchým - napríklad pohárom vody pod zobudení. Moje tri zvyky, ktoré som sa učila naučiťpri dlhodobej zmene váhy boli:

  1. Pohár čistej vody po zobudení (pripravený večer na kuchynskej linke)

  2. Káva bez mlieka (fakt to šlo rýchlešie ako som si myslela)

  3. Denne 1 podcast o chudnutí (aj v sprche sa ráta)

Sun Tzu (544 pnl - 496 pnl) bol čínsky generál, vojenský stratég a filozof, ktorý žil na jar a na jeseň starovekej Číny. Je považovaný za autora Umenie vojny, veľmi vplyvná práca vojenskej stratégie, ktorá ovplyvnila západnú a východnú filozofiu. Jeho citát znie - -Víťazní bojovníci najprv vyhrajú a potom idú do vojny, zatiaľ čo porazení bojovníci najprv pôjdu do vojny a potom sa snažia vyhrať..

Čo som vám tým chcela povedať ? Zmena, nie je o boji na 30 dní bez sacharidov, alebo 4 týždňov prísnej deity. Dlhodobý úspech k zmene, je o tom, byť strategickými ešte pred začatím boja s naším telom. Vypestujte si zdravé zvyky.

zdroje: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.674

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page