top of page
Vyhledat

.ste hladné alebo máte na niečo chuť?

Kto má rád hladovanie, nech hodí kameňom.. (nie susedovi do okna!)

Škvŕkanie v žalúdku, nervozita, podráždenosť..ako sa cítite Vy ked ste hladné ? Prečo cítime hlad a čo sa vtedy deje v našom tele a mozgu? Ako správne rozpoznať signály hladu, kedy prestať jesť ?

V prvom rade by ste mali rozpoznať, či je vaše telo hladné a ide o fyzický hlad, alebo len máte na niečo chuť, "niečo by ste zjedli". V tom je zásadný rozdiel. Ak nejde o fyzický hlad, ide o emočné jedenie. A práve toto naše emočné jedenie je zlým návykom, ktorý potrebujeme odbúrať, ak sa chceme zbavit nadbytočných kíl. Všimnite si, hovoríme o zlom zvyku. Vypestovali sme si ho niekedy v minulosti a potrebujeme s ním pracovať. Ako teda rozpoznáme "emočné jedenie" ?


Emočné jedenie rozpoznáme tak, že prichádza náhle, je urgentné, je silné a našepkáva Vám, že máte na niečo chuť. Dali by ste si niečo. Ste mlsné. Nie ste naozaj hladné, len máte na niečo chuť. Prejavom býva aj to, že sa na jedlo vrhnete, rýchlo ho zjete a nepociťujete naplnenie, dokonca sa cítite vinovato. Keď sa vyvarujeme emočnému jedeniu, máme boj s redukciou váhy na dobrej ceste.

Čo spôsobuje emočné jedenie ?

Odpoveď je čokoľvek, je to množstvo faktorov: stres, finančné problémy, zdravotné problémy, hormonálne zmeny, problémy vo vzťahu, nuda, únava... Je to zložitejšia téma ako sa na prvý pohľad zdá, nakoľko odpovede na nutkavosť emočného jedenia je u každého iná.

Prečo JEDENIE ?

Negatívne emócie, s ktorými bojujeme v nás spôsobujú nenaplnenie, cítime nedostatok, niečo nám chýba. V tom prípade jedlo je pre nás spôsob naplnenia sa, zapláta dieru, nás naplní, vytvorí nám umelý pocit plnosti alebo dočasného dostatku.

Ako teda bojovať s emočným jedením ? poznáte ten vtip o hladnej žene? Pila vodu až kým neprestala byť hladná a vlastne prišla na to, že bola iba smädná…Eating concioussly enough. Musíte prísť na to ako jest tak, že sa na to sústredite, ste prítomné a v prvom rade, roypoynáte, že ide o emočné jedenie..

https://www.healthline.com/health/emotional-eating#2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859040/#!po=6.48148

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page