top of page
Vyhledat

.vitamín slnečných lúčov - vitamín D


S príchodom leta sme opäť pri polemike nakoľko je slnenie sa pre naše zdravie prospešné alebo škodlivé. Tak ako to teda je? Nezaškodí trochu FAKTOV:

Slnko zanechalo hlbokú stopu na našej genetickej výbave a základných biologických procesoch už asi pred 350 miliónmi rokov. Vtedy stavovce prvýkrát opustili more bohaté na vápnik a prišli na pevninu. Schopnosť tvoriť vitamín D zo slnečného žiarenia pripravila pôdu pre tieto jednoduché bunkové tvory, aby sa rozmnožovali a stali sa komplexnejšími tvormi so zdravými kostrami.

Dalo by sa povedať, že vďaka slnku a schopnosti vytvárať vitamín D už nežijeme v mori ako rybičky:) Evoluční biológovia uvádzajú, že

schopnosť vitamínu D posilniť imunitnú funkciu a ničiť invázne organizmy je zachovaná v genetickej výbave všetkých primátov už viac ako 60 miliónov rokov.

Ako to FUNGUJE?

Keď je vaša pokožka vystavená slnečnému žiareniu, vytvára vitamín D z cholesterolu. Slnečné ultrafialové lúče B (UVB) dopadajú na cholesterol v kožných bunkách a poskytujú energiu na výrobu vitamínu D. To znamená, že musíte vystaviť dostatočne veľa pokožky slnečnému žiareniu, aby ste ho mali dostatok.



Vitamín D má v tele veľa úloh a je nevyhnutný pre optimálne zdravie. Napríklad dáva pokyn bunkám vo vašom čreve absorbovať vápnik a fosfor – dva minerály, ktoré sú nevyhnutné na udržanie silných a zdravých kostí a zubov a uľahčenie normálnej funkcie imunitného systému.


1. Vitamín D bojuje proti chorobám

2. Vitamín D znižuje depresiu

3. a dokonca Vitamín D podporuje chudnutie!


Na druhej strane nízke hladiny vitamínu D sú spojené s vážnymi zdravotnými následkami. Vitamín D hrá rozhodujúcu úlohu pri zdravom delení buniek a jeho nedostatok môže zvýšiť riziko rakoviny a narušiť zdravé hormonálne a imunitné funkcie. Ľudia sa vyvinuli v tropických zemepisných šírkach a väčšinu dní trávili vonku – lovili, stretávali sa sa, oddychovali, stavali si prístrešky a počas roka prijímali množstvo intenzívnych slnečných lúčov. Migrácia do vyšších zemepisných šírok (s menším množstvom slnečného svetla a menším potenciálom vitamínu D) spojená s civilizačnou stravou s nedostatkom živín predstavovala náhle a veľmi vážne zdravotné riziko pre ľudí.


Len v minulom storočí, s nárastom industrializácie a uzatváraním sa do vnútorných priestorov, spolu s radami vyhýbať sa slnku, začalo milióny ľudí viesť životný štýl s malým alebo žiadnym priamym slnečným žiarením. V dôsledku toho došlo k obrovskému nárastu zdravotných problémov súvisiacich s nedostatkom vitamínu D.


NEDOSTATOK vitamínu D je obrovský problém, ktorý podľa niektorých odhadov postihuje možno miliardu ľudí na celom svete. Sedavý životný štýl a varovania o „prílišnom slnku“, pretože spôsobuje rakovinu, viedli mnohých k tomu, aby sa vyhýbali prírode, zakrývali sa a chránili sa pred slkom od hlavy po päty s opaľovacími krémami s vysokým SPF.


ŽIADNE vedecké dôkazy však nespájajú pravidelné, mierne slnenie s akoukoľvek formou rakoviny kože. Riziko rakoviny kože predstavuje len nadmerné vystavovanie sa slnku, a to najmä v prípade karcinómu, ľahšie liečiteľného stavu, a nie melanómu, oveľa závažnejšieho ochorenia.


Vitamín D z potravín a vitamínových doplnkov?

Len hŕstka potravín obsahuje významné množstvo vitamínu D, patria medzi ne olej z tresčej pečene, mečúň, losos, konzervovaný tuniak, hovädzia pečeň, vaječné žĺtky a sardinky. To znamená, že by ste ich museli jesť takmer každý deň, aby ste získali dostatok vitamínu D. Ak nemáte dostatok slnečného svetla, často sa odporúča užívať doplnok, ako je olej z tresčej pečene. Jedna polievková lyžica (14 gramov) oleja z tresčej pečene obsahuje viac ako trojnásobok odporúčaného denného množstva vitamínu D.



VEDELI STE?

  • Ľudia s tmavou pokožkou, ktorí žijú ďaleko od rovníka, deti s nedostatkom vitamínu D, matky, starší ľudia alebo ľudia, ktorí sú doma alebo v nemocnici, sú vystavení zvýšenému riziku nedostatku vitamínu D a vyžadujú viac slnečného žiarenia ako ľudia so svetlejším pigmentom ako jedinci, ktorí žijú bližšie k rovníku a trávia veľa času vonku v časoch najvyššej slnečnej intenzity.

  • Nedávny výskum tiež naznačuje, že hladiny vitamínu D sú nízke u ľudí s obezitou a metabolickým syndrómom.

  • Čím tmavšie je prirodzené sfarbenie vašej pokožky, vlasov a očí, tým viac melanínového pigmentu máte. Melanín je prirodzená chemikália vo vašom tele, ktorá chráni vašu pokožku pred nadmerným slnečným žiarením (UVA ultrafialovým svetlom), takže čím viac ho máte, tým viac si môžete užívať slnečné lúče bez rizika. Ak máte svetlý až stredný kožný pigment, dokážete si vitamín D vyrábať oveľa rýchlejšie a ľahšie ako človek tmavšej pleti, no tiež sa ľahko spálite.


SUMÁR

Vystavovanie sa slnku je zďaleka najlepší spôsob ako zvýšiť hladiny vitamínu D najmä preto, že len veľmi málo potravín obsahuje dostatočné množstvá, ktoré by stačili pre správne fungovanie nášho tela. Majte na pamäti, že ak plánujete tráviť veľa času na slnku, dávajte si pozor. Vyhnite sa SPÁLENIU a budete v bezpečí. A nebojte sa SLNKA.








*Mark Sisson Primal Health Coaching Institute

*Bačová I. a kol.: Nedostatok vitamínu D

303 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page